Al jarenlang heb ik mastopathie. Op jonge leeftijd voelde ik al veel knobbeltjes in mijn borst en volgens de mannelijke huisarts was dit ‘gewoon’ klierweefsel wat bij het opgroeien en vrouw zijn hoorde. Dus gelaten voor wat het is en mijn leven ging verder. Desalniettemin bleven de hobbels in mijn leven en in mijn borsten maar ik besteedde er niet te veel aandacht aan, totdat ik ander soort knobbeltjes ging voelen en ik regelmatig op de mamma poli kwam om dit te laten controleren. Tot nu toe zijn het altijd gelukkig altijd cystes geweest die zijn aangeprikt, soms weleens met 100cc vocht!

Ik schrijf dit nu zonder al te veel nare gevoelens, maar wat ik destijds ervaarde ging gepaard met angst, pijn en vermijden van mijn borsten, ook voor mijn relatie.

De eerste keer dat ik naar Susana zou gaan was ik behoorlijk gespannen en twijfelde ik of ik wel zou gaan. Ik vond het toch wel een intiem idee dat iemand mijn borsten zou aanraken en was ook bang voor de pijn die ik zou ervaren. Gelukkig stelde Susana mij direct op mijn gemak door haar uitstraling, de sfeer van de praktijk en haar professionaliteit.

Zij stelde mij persoonlijke vragen over mijn borsten, mijn ervaring met mastopathie en welke invloed dit op mijn leven heeft. Ik vond dit een emotioneel moment en realiseerde ik me hoeveel impact het heeft gehad en nog steeds heeft.

Susana zag direct dat ik een beugel BH droeg en dat het rondom mijn borsten behoorlijk rood en opgezet was. Zij vertelde mij hoe slecht dit voor mij is en dat het vocht op deze manier niet gezond kan afstromen met cystes als gevolg. Hoe simpel kan het zijn en waarom had ik dit nooit eerder gehoord, of hield ik zelf mijn oren dicht..?

Ze adviseert niet alleen om de BH uit te gooien, zij geeft ook tips over wat dan juist wel. Ook is zij eerlijk over wat ze ziet bij je en adviseert ook wat anders kan en hoe!

De daaropvolgende keren werden de behandelingen intensiever. Doordat ik me vrijer ging voelen ten aanzien van mijn borsten kon ik dit prima handelen. Ook thuis kon ik mijn borsten beter aanraken en insmeren met olie, iets wat ik daarvoor eerder nooit deed.

Tijdens één van de sessies adviseerde Susana mij de droogborstel. Ze liet mij zien hoe ik de borstel moet gebruiken om zo de vocht beter af te laten vloeien via de lymfe en mijn huid te verzorgen. Hierna zou je een tintelend gevoel ervaren en wordt je huid zachter, heerlijk!

Iedere behandeling werd afgesloten met een glas water en een prachtige vlinderkaart met een spreuk voor de komende periode, prachtig!

Bovendien behandeld Susana met respect waardoor ik ook geen schaamte of pijn ervaarde. Ze schroomt niet om bepaalde persoonlijke onderwerpen aan te snijden en voelt ook aan wanneer dit onderwerp (nog) niet bespreekbaar is.

Kortom, ik ben echt mijn borsten meer gaan waarderen en weet nu ook wat ik er zelf aan kan doen om de impact van de cystes minder groot te laten zijn. Ik had het best liever wat eerder geweten!

Susana, nogmaals bedankt voor alles!

×