Een cliënt die een bijzondere en onuitwisbare indruk achterliet

In mijn praktijk zie ik per maand heel wat mensen. Allemaal unieke mensen met hun eigen verhaal. Allemaal komen ze voor een van de verschillende soorten massages die ik aanbied. Iedereen krijgt mijn onverdeelde aandacht en mijn handen weten intuïtief wat het lichaam nodig heeft. Sommigen zie ik maar 1 keer, anderen wat vaker en een kleine groep komt met grote regelmaat. Mijn brein kan niet alle cliënten onthouden. Dat ligt niet aan de cliënt, maar simpelweg aan mijn brein. Maar soms is er een cliënt die ik nooit meer kan vergeten, iemand die mij raakt in mijn kern. Deze blog gaat over een jonge vrouw, die op mij een onuitwisbare indruk achterliet. Ze heeft inmiddels haar aardse lichaam verlaten, en toch wil ik je graag vertellen over haar en waarom ze zo bijzonder was. In 2020 was het voor mij duidelijk dat ik ging staan voor waar ik in geloof. En waar velen ophielden met behandelen, ben ik doorgegaan in mijn praktijk aan huis. Veel collega’s waren bang dat ze dan een boete zouden krijgen en/of juist geen klanten overhielden, maar ik kreeg daardoor juist meer klanten. Meer mooie mensen wisten me te vinden. Want een aantal van mijn behandelingen, zoals de borstweefselmassage, is vrij uniek. Er zijn weinig therapeuten die dit aanbieden.

Een niet alledaagse vraag

Een van de mensen die mij wist te vinden, was een moeder. Ergens eind 2021 krijg ik een e-mail van haar. Hoewel ze centraal in het land woonde, had ze op Google gezocht op een andersdenkende therapeut en was bij mij in Den Bosch uitgekomen! Wie had dat kunnen denken! Haar vraag was niet alledaags. En ik moet je eerlijk zeggen dat ik echt een aantal dagen niet kon reageren op haar vraag. Ik wist niet wat ik moest zeggen. De e-mail was als volgt:

“Ik ben een moeder van een verstandelijk gehandicapte dochter van 38 jaar, die motorisch erg achteruit is gegaan. Mijn andere dochter en ik hebben het idee dat het niet puur lichamelijk is, maar vooral ook te maken heeft met trauma’s e.d.

Jouw verhaal spreekt ons erg aan en mijn vraag is of jij ook denkt wat voor ons te kunnen betekenen. Zo ja, dan willen we graag een afspraak maken. Wat ze nodig heeft weten we niet, maar ze heeft nog nooit lichaamsgerichte behandelingen gehad.

We weten niet welke trauma’s er allemaal een rol spelen, maar in 2013 heeft ze eerst haar rechter schouder uit de kom gehad en gebroken en later haar rechter heup gebroken tijdens een epileptische aanval. We weten eigenlijk zeker dat deze dingen ook geestelijk gigantisch traumatisch voor haar zijn geweest. Daarnaast heeft ze meerdere valpartijen gehad, zowel door epileptische aanvallen, als door haar onstabiele lopen. Ze heeft diagnose Dravetsyndroom en zit op een niveau van ca 6 jaar. Ik heb een recente foto bijgevoegd.”

Al eerder heb ik twee gehandicapte mensen langere tijd behandeld. Ik vroeg me serieus af of ik deze vrouw, die op papier een volwassen vrouw is, maar qua geest een kind is gebleven, zou kunnen helpen. Zou ik echt verschil kunnen maken? Deze twijfels gingen een aantal dagen door mijn hoofd. Ik kreeg inmiddels zelfs al een herinneringsmail van de moeder, maar ik wist het echt nog niet. Maar, ik kreeg die vraag natuurlijk niet voor niets. De moeder had me online opgezocht, gelezen op mijn site wie ik ben en wat ik doe. En toen wist ik het wel snel: “Ja, dit wil ik zeker doen”.

Eerste ontmoeting

Een eerste afspraak volgde. Net als de eerste ontmoeting. Samen met haar moeder en zus. Het was al snel duidelijk dat deze twee vrouwen vanuit onvoorwaardelijke liefde, alles voor hun dochter en zus deden. In het reguliere medische circuit was geen oplossing voor haar, maar haar moeder en zus gingen door met alternatieven zoeken. En zo ontmoette ik Diana voor de eerste keer: Een volwassen ziel, gevangen in een geest van een 4-6 jarige en gevangen in een lichaam dat zo gespannen is, dat ze niet eens gewoon kon lopen. En toch voelde ik haar levenslust. En haar energie. En haar puurheid. En de blik in haar ogen… Het raakte me. Moeder en zus gaven aan dat Diana bij ziekenhuisbezoeken altijd erg gespannen was en dat artsen hadden gezegd dat nooit zou kunnen ontspannen. De manier waarop ik mensen benader maakt altijd al een verschil, en ik begon contact te maken op zielsniveau en ik gaf aan dat we dit ‘samen’ gingen doen. Bij mensen die veel angst kennen, werkt aanraken op de knie. Daar worden angsten ook opgeslagen. Net als ik al mijn klanten vragen stel, stelde ik ze ook aan Diana. Bij mij ‘moet niets’ bij een behandeling. Vooral je veilig en goed voelen vind ik belangrijk. Dus ik vroeg ook aan Diana wat ze zelf wilde: T-shirt uit of niet. Liggen op de buik of op de rug. Niets forceren, maar haar zelf keuzes laten maken voor de vorm van de behandeling. En toen ik haar eenmaal ging aanraken, voelde ik al heel snel dat haar spieren wel degelijk ontspannen werden. Sterker nog, meestal 5 minuten later lag ze heerlijk te slapen op de massagetafel. En haar moeder en zus wisten niet wat ze zagen! En ik vond het supergaaf! Wederom een bevestiging wat de kracht van aanraking en verbinden is!

Een mens die puur liefde is

Na die eerste keer, kwamen ze elke 4 weken voor een behandeling. En zo leerde ik Diana steeds meer kennen. Een ontzettend lieve meid. Die graag me knuffelde met haar spastische armen en me graag kusjes gaf. Ik was de eerste therapeut die ze blij was om te zien. Oprecht blij! WOW, ik raakte van haar onder de indruk. Hoe bijzonder dat iemand aan de ene kant zo gevangen zit in haar lichaam, en aan de andere kant nog steeds lol heeft en vooral liefde geeft. Diana IS pure liefde! Ik zag steeds meer die prachtige ziel van haar. Misschien kinderlijk in de omgang, maar op zielsniveau zag ik een prachtige wijze vrouw 🦋. Zij begon uit te kijken naar de sessies, en ik ook! Want elke keer dat ze met z’n drietjes kwamen was het een feestje. Diana voelde zich veilig. En kon zich helemaal aan mij overgeven. En ze genoot intens van de aanraking. En ik genoot van haar enthousiasme. En van haar liefkozingen. En samen met moeder en zus had ik prachtige gesprekken.

De ziel is weer vrij

Twee jaar lang kwam Diana elke 4 weken bij me. Totdat ze op 16 juni 2023, vanuit het niets, opeens haar aardse lichaam achterliet en terugging naar haar pure vorm: bewustzijn. Ze was 39 jaar. Eindelijk vrij van de beperkingen die haar lichaam en haar geest haar in het leven op aarde hadden gegeven. Vrij van de pijn die ze tijdens behandelingen bij artsen regelmatig heeft gevoeld. En misschien ook daarbuiten.

Vrij om te zijn wie en wat ze eigenlijk is.

Haar plotselinge dood raakte me. Wat had ik haar graag nog even aangeraakt, haar een knuffel en een kusje gegeven en haar een fijne reis gewenst. Maar dat geldt natuurlijk voor iedereen. We weten eigenlijk nooit wanneer een reis echt ten einde is. Ze had al veel langer geleefd dan menigeen had verwacht. Dus naast de traan, was er bij mij, en bij haar moeder en zus natuurlijk ook de berusting dat het goed is zo. Het is goed voor Diana. Ik schreef ook op Facebook: ”We allemaal die je hebben gekend snappen het helemaal! Het is goed zo, het is beter zo! Je bent vrij” Ik vond het heel lief en fijn, dat haar moeder en haar zus nog langskwamen met bloemen om me te bedanken. Dat we samen nog even het leven van Diana konden vieren. Terwijl er tegelijkertijd ook tranen waren van verdriet en tranen van vreugde, want we gunnen haar allemaal dat ze nu helemaal vrij is. We trokken ook een kaart en toen gaf ze mij meteen een prachtige reminder:

“Niets is onmogelijk voor het hart. Liefde zal altijd haar weg vinden”

Lieve Diana, ik zal je voor altijd in mijn hart koesteren. Je bent een fantastisch mooie ziel, die altijd IS 🦋

Brief van haar moeder

“Mijn dochter Diana had een hele lange en heftige medische geschiedenis en een verstandelijke beperking, waardoor zij zichzelf moeilijk kon uitdrukken. Doordat ik in de loop der jaren steeds meer geleerd had over alternatieve zorg en de oorzaken van ziektebeelden, werd ik steeds kritischer op de reguliere zorg. Diana had op een gegeven moment erg veel last van spierspanning en pijnlijke voeten en benen. Door het reguliere pad werd mij verteld dat dit oncontroleerbare spasmen waren. Door samen met mijn andere dochter hier verder onderzoek naar te doen, werden wij wijzer over de manier waarop oude trauma’s zich letterlijk vastzetten in het lichaam. En gezien Diana haar medisch zware verleden, klonk dit voor ons als een logischer verklaring dan simpelweg spasmen. Van daaruit zijn we op zoek gegaan naar iemand die in onze ogen geschikt zou zijn om Diana weer fysiek te laten ontspannen en zo kwamen we uit bij Susana. Susana kreeg het bij Diana haar eerste massage al voor elkaar om haar volledig te laten ontspannen (wat bij spasmen onmogelijk is) en haar te laten genieten van de aanraking van een ‘therapeut’. Zo ontspannen hadden mijn andere dochter en ik haar in geen jaren gezien! Susana en Diana hadden vanaf het begin een bijzondere connectie met elkaar en Diana vertrouwde Susana ook al heel snel. Ze lag elke keer weer met een grote tevreden glimlach op de tafel en regelmatig viel ze heerlijk in slaap. Het was elke maand weer een kadootje voor haar lichaam en haar ziel om door Susana gemasseerd te worden. Enkele maanden geleden heeft Diana zichzelf op een mooie manier van haar lichaam bevrijd. Mijn andere dochter en ik zijn heel dankbaar dat Susana een rol heeft gespeeld in de laatste fase van Diana haar fysieke leven en haar nog zo heeft laten genieten. Ook zijn we dankbaar voor alle tips, trucs en technieken die ik van Susana heb geleerd om Diana ook thuis zelf te kunnen masseren.”

Mijn les

Van Diana leerde ik, dat het leven nog altijd zin én waarde heeft, ook al ben je gevangen. In dit geval gevangen in een lichaam en geest die haar beperkingen oplegden. Ik voelde bij haar de pure liefde die ze was. Ik zag haar ogen stralen. En ook al had ze beperkingen, in de aanraking loste dat allemaal op. En ik ben zo dankbaar dat ze me toeliet haar te helpen ontspannen! Haar te laten genieten! En dan realiseer ik me weer eens te meer, waarom ik dit werk zo graag wilde doen en nog altijd met veel liefde doe: Omdat ik weet hoe belangrijk aanraken is. Hoe belangrijk masseren is voor het lichaam én de geest. Hoe belangrijk het is als iemand een veilige bedding kan bieden waarop totale ontspanning kan plaatsvinden En in die ontspanning én aanraking weer het contact met zichzelf hersteld. Ik heb het mooiste werk wat er is!💜
×