Manuele lymfedrainage

Het Lymfesysteem

In de lymfe worden stoffen opgenomen die in de weefsels niet thuishoren, zoals te veel eiwitten, te veel water of vreemde cellen die ons lichaam zijn binnengedrongen, zoals bacteriën. Het lymfevatenstelsel zorgt ervoor dat al het overtollige wordt afgevoerd en tegelijkertijd ons immuunsysteem wordt gestimuleerd. Als we geen optimale circulatie van deze vochten hebben, kunnen er allerlei stoornissen ontstaan en voelen we ons niet meer lekker.

Werking

Doctor Vodder, een Deense filosoof en bioloog, ontwikkelde rond 1930 een specifieke techniek om deze lymfestroom te optimaliseren. Via een aangepast ritme en de specifieke richting van de spiraal- en pompbewegingen stimuleren we de doorstroming.

Tegelijkertijd heeft deze techniek een positieve invloed op het neuro-vegetatief stelsel met name een “parasympatische stimulans”, dit wil zeggen dat deze techniek zorgt voor een zeer ontspannen toestand, waardoor stress uit het lichaam wordt verwijderd.

Toepassing

Lymfedrainage wordt toegepast op de plaatsen waar het lichaam een overmaat aan afvalstoffen in het weefsel heeft of problemen heeft met de afvoer van afvalstoffen.

Bij een oedeem is zo’n afvalstoffenprobleem overduidelijk, denk bijvoorbeeld aan een oedeem-arm bij een vrouw die een borst-amputatie heeft ondergaan. Hierbij zijn vaak ook de lymfeklieren in de oksel verwijderd, waardoor de lymfeafvoer ernstig is bemoeilijkt.

Ook grote productie van afvalstoffen kan oedeemachtige verschijnselen veroorzaken, zoals het verzwikken van een enkel, een flinke kneuzing of zelfs een zware sportinspanning. Deze gevallen zijn dus ook goed te behandelen met lymfedrainage.

Wanneer een Lymfedrainage?

 • Reiniging van het lymfesysteem
 • Lymfecirculatiestoornissen
 • Tijdens en na ziekte
 • Voor en na operaties
 • Tijdens en na een vasten- en of reinigskuren
 • Na medicatie
 • Na infecties en/of ontstekingen
 • Bij zwangerschap (in het bijzonder de laatste drie maanden)
 • Bij doorbloedingsproblemen
 • Verschillende vormen van oedeem
 • Preventief als weerstandsverhoging
 • Bij een onevenwichtig zenuwstelsel
 • Bij chronische vermoeidheidsklachten
 • Bij regelmatige of chronische verkoudheid
 • Bij verstopping van de bijholtes
 • Bij pijn, zowel chronisch als acuut
 • Bij stress, depressie
 • Vochtophopingen in armen en/of benen,samen met lymfetaping geeft dit een snel werkend effect.

Lymfemassage behandeling

Lymfedrainage is een zeer rustige en zachte massagetechniek. De masseur past speciale zachte aanrakingstechnieken toe om de lymfeklieren te stimuleren en vocht en afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. De massage heeft een ‘drukfase’ en een ‘drukloze fase’. De drukfase zorgt voor voldoende opening van de kleinste lymfevaten vlak onder de huid, die met een soort verschuifbare klepjes zijn afgesloten. Hierdoor kan de lymfe in het lymfevat komen. De drukloze fase geeft de lymfevaten weer de gelegenheid zich te sluiten, waarna de lymfe verder afgevoerd kan worden.

Bij de eerste behandeling wordt altijd eerst uitgebreid gekeken naar de aard en de oorzaak van het oedeem. Daarna bepaalt ik of en hoe je zal worden behandeld. Afhankelijk van oorzaak en locatie van het oedeem, wordt er op verschillende manieren gewerkt. Meestal wordt een bepaald lichaamsdeel behandeld, zoals een gehele arm, been of rug.

De behandeling zelf is zacht en rustgevend. De minimale duur voor een effectieve behandeling is een half uur. Na enige tijd zal je lichte tintelingen voelen, op dat moment gebeurt er iets met het oedeem.

Na afloop is er meestal al een lichte afname van het oedeem te zien en/of te voelen, je voelt dan verminderde druk. Voor een goed resultaat zijn meerdere behandelingen nodig.

Bij deze behandeling is het belangrijk dat de masseur erg deskundig is, omdat je bijvoorbeeld in sommige gevallen absoluut niet behandeld mag worden. Het kan ook zijn dat als een behandeling niet goed wordt uitgevoerd, het de productiviteit zal belemmeren, waardoor het oedeem zal verergeren. Daarnaast is het belangrijk goed te bedenken waar een oedeem door kan worden veroorzaakt. Een oedeem is namelijk altijd een gevolg van een onderliggend probleem.

Als er eventuele risico’s worden onderkend, zal ik je niet behandelen, maar doorverwijzen naar de huisarts. Verder zal ik je nuttige adviezen, zodat je zelf om kan gaan met een oedeem, waardoor het niet onnodig verergert.

De Manuele lymfedrainage duurt 60 minuten.

Wil je meer informatie over deze behandeling? Neem dan gerust contact met mij op.

Zwangerschapsmassage 's-hertogenbosch den bosch Susana Romo Garcia | Praktijk in Balans Totaal

Cadeaubon bestellen

Geef een cadeaubon van Massage Praktijk In Balans Totaal! Je bepaalt zelf de waarde van de bon, tevens is er ruimte voor een persoonlijke boodschap.

Ervaringen van clienten

×