Het belang van littekenbehandeling
Sommige borsten, zoals de mijne, hebben veel meegemaakt, wat vaak gekenmerkt wordt door littekens. Littekens bijvoorbeeld na een punctie, een borstvergroting, een borstverkleining, na een borstsparende operatie, of een volledige mastectomie, etc. Littekens zijn stoorvelden, ze kunnen je emotionele en fysieke gezondheid beperken of storen.
Littekens na borstamputatie
Bij littekens van deze soort, is er vaak sprake van letsel tot op celniveau van vele weefsels zoals botten, spieren (er wordt meestal veel spierweefsel weggesneden), zenuwen en huid. Dus de verstoring betreft niet alleen het zichtbare litteken maar ook onderliggende structuren. Hierdoor kan een litteken de zenuw-, lymfe- en bloeddoorstroming beïnvloeden maar meestal ook bewegingsbeperkingen en/of pijn veroorzaken.
Deze littekens bevatten ook het emotionele trauma zowel op emotioneel en fysiek niveau van de impact van de diagnose borstkanker, het behandeltraject en de gevolgen er van.
Hoewel we niet veel controle hebben over de littekenvorming, zijn er dingen die we kunnen doen als het gaat om het voorkomen van verklevingen. Een littekenweefselmassage kan bijvoorbeeld de genezing van een litteken bevorderen.
Volgens mijn cliënten binnen mijn praktijk, is de nazorg na een borstamputatie weinig tot nihil. Ze voelen zich aan hun lot overgelaten. Gelukkig kunnen deze dames bij ons, de Vlow therapeuten terecht. We kunnen ze ondersteunen zowel fysiek en emotioneel door middel van littekentherapie in combinatie met borstweefselbehandeling.
Littekentherapie
Littekentherapie is een combinatie van specifieke massagetechnieken met als doel het littekenweefsel beter te doorbloeden en te verzachten met oefeningen (stretching), aangevuld met dagelijks zelfzorg/zelfmassage (dit is een must).
Ik combineer de behandeling met fasciatherapie. Fasciatherapie is een verzameling van technieken om bindweefsel te masseren. Het richt zich op een groter gebied, bijvoorbeeld het hele borst-, oksel-, schouder- en nekgebied. Littekentherapie wordt alleen toegepast op het littekenweefsel zelf.
Cupping wordt ook vaak toegepast om het verkleefde littekenweefsel losser te maken. Cupping is een hele oude techniek die vooral veel in de oosterse geneeskunde wordt gebruikt. De huid en het bindweefsel eronder worden door het creëren van een vacuüm een beetje omhooggetrokken. Je krijgt daardoor negatieve druk, wat het weefsel losser maakt en heel erg goed doorbloedt. Je voelt daarna direct verzachting.
Manuele lymfedrainage wordt toegepast bij vochtophoping. Door de littekenmassage te combineren met lymfedrainage zorg je voor het verzachten van het weefsel rondom het litteken en voor betere afvoer van opgehoopt vocht.
Tijdens de behandeling wordt er altijd goed afgestemd op jouw situatie. Na de behandeling wordt persoonlijke advies gegeven voor zelfzorg.
De belangrijkste voordelen van massage op littekens zijn de volgende:
- Vermindering van littekenweefsel. Overtollig littekenweefsel kan de spieren stijf en zwak maken en in sommige gevallen kan een operatie voor het verwijderen van littekenweefsel nodig zijn.
- Helpt de doorbloeding te verbeteren en bevordert de genezing en flexibiliteit van littekens.
- Drainage van overtollige vocht rondom het litteken.
- Het helpt om de gevoeligheid in het gebied te herwinnen en vermindert gevoelloosheid, tintelingen en pijn.
- Verhoogt bewegingsbereik en flexibiliteit van het litteken. Hierdoor voelen de bewegingen minder beperkend en “strak” aan.
- Cosmetische verbetering van het litteken.
Het kan zeker anders!
Een deel van de bevolking is al wakker geworden, en is zich ervan bewust geworden dat je je gezondheid voor een deel in eigen hand hebt zoals deze dame! Ze deelt met ons haar foto’s van haar proces, op die manier kan ze andere vrouwen hoop en inspiratie geven na zulke ingrijpende operaties/littekens.
Deze dame kwam naar mijn praktijk 10 weken na haar borstamputatie, ze liep met flinke ontstekingen waardoor het litteken en het weefsel rondom meer ging verkleven met als gevolg: een verhard ingetrokken litteken. Weinig mobiliteit. Jammer genoeg kreeg ze geen nazorg of advies wat betreft haar litteken.
Na een zoektocht naar mogelijkheden over nazorg na een borstamputatie, is ze bij mij terechtgekomen. Ze wilde ook nog verdere ondersteuning met herstellen en helen. Ze is 3 keer door mij behandeld ( Vlow® borstweefselbehandeling in combinatie met littekentherapie) en ze heeft trouw alle tips gevolgd. De verbluffende resultaten waren niet alleen voelbaar op emotioneel en fysiek niveau maar ook duidelijk zichtbaar in korte tijd. Ik ben super trots op haar, ze laat zien dat het anders kan!


Wil je meer weten over Vlow® borstweefselbehandeling en/of littekentherapie?
Neem dan gerust contact met mij op.
Liefs,
Susana 💜