Je navel is je eerste litteken

Een navel is een litteken dat is overgebleven nadat de navelstreng bij je geboorte is doorgeknipt. De navel heeft daardoor een symbolische betekenis van verbinding met het leven gekregen. De vorm van de menselijke navel is afhankelijk van de wijze waarop het litteken vergroeit. Eigenlijk heeft iedereen dus een litteken en is iedereens eerste litteken zijn of haar navel. Dacht jij dus geen littekens te hebben? Think again!

We hebben dus allemaal, om de een of andere reden, littekens, of het nu gaat om een snee, brandwonden, huidscheuren, wonden, operaties, bevallingen, we hebben ze daar, maar we zijn ons er niet van bewust hoe een litteken ons op alle niveaus kan beïnvloeden. Een litteken veroorzaakt een lichamelijke, traumatische en energetische blokkade die de gezondheid beïnvloedt.

Wat is een litteken?

We kunnen een litteken definiëren als het teken of het “merkteken” dat op de huid achterblijft na een weefselherstelproces als gevolg van externe agressie, waarbij de beschadigde of verloren huid wordt vervangen.

Littekenweefsel vormt zich tijdens het genezingsproces terwijl het lichaam collageenvezels aanmaakt om een wond te sluiten en te genezen. Deze collageenvezels groeien niet in dezelfde richting, waardoor verkleuring en een ongelijkmatige textuur ontstaat. Er vormt zich een korst over de wond om het gebied tegen ziektekiemen te beschermen. Eenmaal genezen zal de korst eraf vallen en zal het nieuw gevormde litteken zich openbaren.

Littekens blijven genezen en vervagen tot twee jaar na een incisie of verwonding. Tijdens de hermodellerende fase zal het litteken lichter worden. Een oude litteken is kleiner, platter en afwijkend van de huidskleur, wit, rood of bruin, kan zijn. Door de behandeling kan het minder op gaan vallen. Het uiteindelijke uiterlijk van een litteken hangt van veel factoren af, waaronder het huidtype en de locatie op het lichaam, de richting van de wond, het soort letsel, de leeftijd, etc. Houd er rekening mee dat littekenweefsels geen melatonine bevatten, zoals normale weefsels. Dit betekent dat ze niet kunnen bruinen, maar in plaats daarvan verbranden.

Littekens zijn stoorvelden

Littekens kunnen worden beschouwd als stoorvelden. Een eigenschap van een stoorveld is dat deze klachten geeft elders in het lichaam van de cliënt. Bij een overmaat aan vage, uiteenlopende en hardnekkige klachten denkt men niet direct aan een litteken als oorzaak. Toch speelt zo’n relatie maar al te vaak een rol.

Een litteken veroorzaakt een lichamelijke, traumatische en energetische blokkade die de gezondheid beïnvloedt. Littekens op de huid die zijn ontstaan door trauma, operatie of ontstekingen kunnen bewegingsbeperkingen geven. Zelfs chronische klachten aan gewrichten en spieren kunnen worden veroorzaakt door littekens.

Het verhaal achter mijn littekens

Ik heb veel littekens. Verschillende van hen hebben diepe indrukken achtergelaten en mijn leven voorgoed veranderd. Mijn tatoeage bedekt één van mijn littekens 😉.

Ik hou van al mijn littekens, allemaal zonder uitzondering, want elk ervan heeft me een waardevol levensles of een herinnering nagelaten.

De meest memorabele en vol wijze lessen littekens, zijn die van mijn borsten en mijn keizersnede. Deze twee ervaringen hebben mijn leven diep geraakt, waardoor ik als persoon op alle niveaus kon groeien. Door ze te behandelen, heb alle heftige emoties die gekoppeld zijn aan mijn littekens verwerkt en de fijne herinneren aan over gehouden.

In littekens blijven de herinneringen bestaan aan de factoren die samenhangen met hun bestaan. Van de situatie en omgevingsfactoren tot de doorleefde gevoelens en emoties, maar ook de aanwezige personen. Daarbij hebben littekens veel meer dan enkel een cosmetisch potentieel: Het litteken van een keizersnede heeft bijvoorbeeld niet alleen het leven van het kind gered, maar ook dat van de moeder! En ja, ook bij minieme littekens die geen pijn doen, voel je hun invloed door het gehele lichaam.

Een litteken laat een lichamelijke en diepe emotionele en energetische indruk achter. Het brengt beperkingen in beweging van het weefsel, ingewanden en gewrichten met zich mee. Het litteken bewaart de herinnering aan een traumatische gebeurtenis, een chirurgische ingreep en het stadium van genezing. Door de beschadiging in ons energetisch lichaam heeft het litteken een grote impact en vaak een negatieve invloed op ons welzijn. Vrede sluiten met het litteken is een bevrijding voor ons. Een onbehandeld litteken kan leiden tot zwakte, vermoeidheid, nek- en rugklachten, energetische disbalans en het kan ziektes veroorzaken in de loop der jaren.

Laat littekenweefsel je niet tegenhouden

Hoewel we niet veel controle hebben over het littekensvorming, zijn er dingen die we kunnen doen als het gaat om het voorkomen van verklevingen. Een littekenweefselmassage kan bijvoorbeeld de genezing van een litteken bevorderen.

De belangrijkste voordelen van massage op littekens zijn de volgende:

  • Vermindering van littekenweefsel. Overtollig littekenweefsel kan de spieren stijf en zwak maken en in sommige gevallen kan een operatie voor het verwijderen van littekenweefsel nodig zijn.
  • Helpt de doorbloeding te verbeteren en bevordert de genezing en flexibiliteit van littekens.
  • Drainage van overtollige vocht rondom het litteken.
  • Het helpt om de gevoeligheid in het gebied te herwinnen en vermindert gevoelloosheid, tintelingen en pijn.
  • Verhoogt bewegingsbereik en flexibiliteit van het litteken. Hierdoor voelen de bewegingen minder beperkend en “strak” aan.
  • Cosmetische verbetering van het litteken.

Een fantastische methode om de littekens te behandelen is:
De McLoughlin Scar Tissue Release Technique ® (MSTR®). Deze techniek is een verbazingwekkend vooruitgang in de behandeling van littekenweefsel.

MSRT® is een zeer effectieve littekenbehandeling die ontwikkeld is door Alastair McLoughlin, een Therapeut en docent met jaren lange ervaring in de Bowentherapie en inmiddels ook jaren ervaring in het door hemzelf ontwikkelde MSTR techniek. Het is een zeer zachte hands-on techniek die werkt op de fascia (bindweefsel).

Het doel van een littekenbehandeling is om de verstoring op te heffen en de houding onbalans te corrigeren. De littekens verdwijnen niet door de behandeling maar voelen zachter aan en zien er natuurlijker uit.

Sessies duren meestal tussen de 30-60 minuten, afhankelijk van de grootte, de leeftijd, de positie van het litteken en de emotionele lading van het litteken.

De heilzame werking van MSRT®:
Pijnverzachtend door het verwijderen van eenzijdige spanning en pijn.
Ontspannend door integratie in het hele lichaam.
Bevrijdend en helend door het herstellen van de natuurlijke verlopen.
Vitaliserend en versterkend door integratie in de energiestroom.
Cosmetische imperfecties worden gecorrigeerd en vallen minder op.
En het allerbeste: Eenmaal ontstoord betekent levenslang vrij!
Dit zijn de helaas nog veel te onbekende feiten van littekenbehandeling – zeg het voort!

Liefs,
Susana

×