De kracht van Cranio. Hoe werkt het? Wat doet het?

Craniosacraal therapie is in wezen gericht om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren. In de breedste zin van het woord. Van spanningen, tot pijn, van fysieke ongemakken tot het loslaten van trauma’s.

Wat houdt Cranioscraal therapie in?

Craniosacraal therapie is een zachte, hands-on behandelmethode die gericht is op het verbeteren van de werking van het centrale zenuwstelsel. De therapeut gebruikt lichte aanrakingen op de schedel (cranium), het heiligbeen (sacrum) en andere delen van het lichaam om spanningen en blokkades in het bindweefsel en de vloeistofstromen rondom de hersenen en het ruggenmerg los te maken. Dit helpt het lichaam te ontspannen en bevordert de natuurlijke genezingsprocessen, wat kan leiden tot vermindering van pijn en stress, en verbetering van de algehele gezondheid en welzijn.

Als je dit zo leest, begrijp je waarschijnlijk ook waarom deze therapie zo goed aansluit bij wat ik al aanbied. Het heeft een link met massage, bindweefsel (fascia) en de Nervus Vagus.

Geschiedenis van Craniosacraal therapie

Wikipedia  biedt een mooi stukje over het begin:
Craniosacraal therapie vindt zijn oorsprong in de osteopathie ontwikkeld door de Amerikaanse medicus Dr. Andrew T. Still (1828-1917). De Amerikaanse osteopaat William G. Sutherland (1873-1954) breidde het uit tot craniale osteopathie. Sutherland is verantwoordelijk voor de meeste technieken die worden gebruikt. Hij heeft het belang van het craniosacraal systeem onderkend en onderwezen rond de jaren 1940. Het werd verfijnd en gecodificeerd door zijn student Harold Magoun in de jaren 1950 en door deze onderwezen aan John E. Upledger in de late jaren 1960.

Upledger ontwikkelde het tot wat hij craniosacraal therapie noemde. Hij vergeleek craniosacraal therapie met craniale osteopathie en schreef: “Dr. Sutherland’s ontdekking met betrekking tot de flexibiliteit van schedelhechtingen, leidde tot het vroege onderzoek achter craniosacraal therapie. Beide benaderingen beïnvloeden de schedel, het heiligbeen en het stuitbeen, daar houden de overeenkomsten op”.

Zes jaar geleden kwam ik al in aanraking met Cranio en volgde ik een zesdaagse cursus, maar toen was de tijd blijkbaar nog niet rijp. Nadat ik de opleiding over de Nervus Vagus [https://www.inbalanstotaal.nl/trauma-en-het-zenuwstelsel/] en de Psoas [https://www.inbalanstotaal.nl/ontspan-je-psoas-met-massagetherapie/] volgde, merkte ik dat dit nu een logische stap is. Ik ben de meerjarige opleiding daarom ook bij het officiële Upledger Instituut gaan volgen.

De (korte) theorie achter Craniosacraal Therapie

We focussen eerst op het bindweefsel (ook wel fascia genoemd) en op het ontspannen van het bindweefsel.

De fascia speelt een cruciale rol in ons lichaam. Het biedt structurele ondersteuning, houdt organen en weefsels op hun plaats en zorgt voor een soepele beweging van spieren. Fascia fungeert ook als een communicatienetwerk, met een overvloed aan zenuwuiteinden die pijn, druk en andere sensaties kunnen waarnemen. Meer leren over fascia? Klik hier lees hier meer over https://www.inbalanstotaal.nl/fascinerende-fascia-alles-wat-je-moet-weten-over-je-bindweefsel/

En elke keer als een stuk van het bindweefsel ontspant, komt er iets los. En vindt er een ontlading plaats.
Deze ontlading kan zich op allerlei manieren uiten, zoals zuchten, huilen, trillen, schudden. Alles is goed.

De grootste ontlading vindt vaak plaats bij het hart. Dat is niet zo gek.

En dat is het eigenlijk. Zorgen dat er ontladingen plaatsvinden, zodat er ontspanning voor in de plek kan komen. En daarmee stroomt ook de 150 ml, superbelangrijke vloeistof weer, die tussen je hersenen en het heiligbeen stroomt. Die weg ‘moet’ vrij zijn, zodat het goed kan stromen en je lichaam zich goed kan herstellen. Deze vloeistof is dus ook in verbinding met de Nervus Vagus. Dat verklaart voor mij ook waarom een Cranio behandeling zoveel effect heeft!

Dit is natuurlijk een simpele theorie, maar het effect is echt enorm.

De opleiding is voorlopig nog niet klaar. Er komen allerlei technieken aan bod. Maar de basistechniek zorgt vaak al voor een enorme verandering. Dus vandaar ook dat ik deze behandeling, nu al wel aanbied.

Van harde aanraking naar zachtheid

Het bijzondere is, dat ik slechts 5 gram druk mag uitoefenen op de schedel. Maar dat het effect daarvan verbluffend is. Ik ben elke keer weer flabbergasted!

Een Cranio sessie is heel verschillend ten opzichte van een massage:
• Je houdt je kleding aan
• Er is alleen een hele zachte aanraking op de fascia
• Het is gericht op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Terwijl een massage juist is:

• Je bent bloot (onderbroek aan binnen mijn praktijk)
• Het hele lijf krijgt aanraking
• Helpt het lichaam ontspannen en afhankelijk van de soort massage levert het nog een aantal andere voordelen.
Het lijkt er voor mij op dat mensen een zachte aanraking niet eens meer gewend zijn. Soms vragen mensen bij een massage om harder te drukken. We denken blijkbaar, hoe harder hoe beter.

Nu ik ook de kracht van de zachte aanraking heb ervaren én gezien, realiseer ik me dat, we met zachtheid het lichaam een kans geven te praten. Zelf aan te geven wat het nodig heeft.

Natuurlijk kunnen we met een massage het lichaam forceren door iets heen te gaan. Dan pushen we, en het lichaam moet wel reageren, want het kan niet anders, onder die druk. Maar is dat het beste? En dan zeg ik NEE. Luisteren naar het lichaam is een betere keuze.

Zachte aanraking = Groots effect

Het mooie van de cursussen en opleidingen die ik volg, is dat ik zelf ook sessies krijg en ik een behandeling zelf ervaar. En juist daardoor, word ik er vaak extra enthousiast over!
Tijdens de Craniosacraal sessie ervoer ik hoe mijn lichaam zich meerdere malen ‘resette’. Zo’n gevoel was het. Het voelde fantastisch! En wat ik tot nu toe bij mijn cliënten zie, het is gewoon bizar!

Sommigen willen verklaren wat er is gebeurd, maar dat gaan we niet doen 😉. Anderen willen woorden geven aan wat ze hebben ervaren. Ik denk dat je gewoon mag voelen, wat het met je doet. Want je lichaam praat voor je. Het vertelt precies wat de volgende stap is.

“Luister goed, je lichaam spreekt in stilte”

Wat je misschien niet verwacht is, dat ik een sessie begin met het kijken naar de voeten, de benen. Die zeggen namelijk (bijna) alles over de huidige toestand van het fysiek en emotionele lichaam!

En daarna ga ik afstemmen op je lichaam. Ik voel en begin daarna de behandeling. En ook voor mij voelt het alsof ik niets doe, want wat is nu 5 gram? Dat is toch niets?

Juist deze subtiele benadering helpt mij als therapeut, om spanningen en beperkingen in het craniosacrale systeem te voelen en te corrigeren zonder extra druk uit te oefenen die de balans kan verstoren.

Elke keer is weer bijzonder mee te maken wat voor enorm positief effect het heeft op de cliënt. Als iemand na de behandeling gaat zitten, dan zie ik dat er iets is veranderd. Ze zijn zacht geworden in het gezicht.

Tot slot

Het mooie is dat craniosacrale therapie geschikt is voor alle leeftijden. Van pasgeborenen tot ouderen en wordt als zeer veilig beschouwd.

De therapie kan een breed scala aan aandoeningen behandelen, zoals chronische pijn, hoofdpijn, fysieke klachten, vastzitten van lichaamsdelen, stressgerelateerde klachten en emotionele trauma’s.

Veel cliënten ervaren niet alleen fysieke verbeteringen, maar ook een diepere verbinding met hun eigen lichaam en een groter gevoel van innerlijke rust en balans.

Ik heb inmiddels al een aantal mensen een behandeling gegeven. En ik kan hen beter zelf laten vertellen, hoe zij een craniosacrale sessie hebben ervaren.

Nicole Franssen:
“Ik heb bij Susana een cranio sacrale therapie behandeling mogen ervaren. Ik wist niet precies wat te verwachten en ging er vrij open in. Mijn enige hoop was dat ik weer eens ontspanning in mijn lichaam kon gaan voelen. Daarnaast was ik benieuwd naar de diepere werking van deze behandeling. Ik voelde mij vanaf het begin vertrouwd en veilig waardoor ik wist dat ik in goede handen was. Susana neemt de tijd voor je en legt goed uit wat de behandeling inhoudt.

Tijdens de behandeling was er ruimte om aan te geven wat ik voelde, wat het gevoel met mij deed en wat het mij te vertellen had. Ik vind het heel bijzonder om te ervaren wat de zachte aanrakingen en subtiele bewegingen in het lichaam teweeg kan brengen. Spanningen in mijn lichaam kwamen los waardoor ik nu ontspanning in mijn lichaam kon voelen. Ik heb stromingen van diverse energieën kunnen ervaren. Ik heb mijn levensenergie weer mogen voelen en de doorstroming ervan kunnen ervaren. De behandeling nodigde mijn lichaam uit om te ontspannen, door te kunnen ademen en mijn levensenergie te laten stromen. De behandeling heeft mij laten inzien aan welke persoonlijke stukken ik meer aandacht mag gaan schenken.

Na afloop neemt Susana de tijd voor je om jouw ervaring te delen en ze geeft bruikbare tips mee. Dit was mijn eerste behandeling bij haar maar zeker niet de laatste. Nog nooit eerder heb ik mij zo veilig en gematcht gevoeld, ze is een geweldige vakvrouw die weet wat ze doet. Ze geeft woorden aan hetgeen er intern in je lichaam gebeurt. De behandeling vind ik uitermate bijzonder en zeer zeker aan te raden. Het leert je om naar je lichaam te luisteren en vertrouwen op te bouwen in de signalen van je lichaam. Het heeft mij bruikbare inzichten in mezelf en mijn lichaam gegeven.

Dank je wel Susana voor deze mooie bijzondere ervaring. Je bent een prachtige leerzame vrouw.”

Lisa Versteeg:
“Ik ging open en nieuwsgierig de cranio-sacrale ervaring tegemoet. Na en stukje theorie, uitleg van werkwijze en het uitspreken van wederzijds vertrouwen ging ik met een, naar mijn gedachte, ontspannen lichaam de ervaring aan.

Echter bevestigde Susana al snel wat ik al dacht en dat is dat ik het heel lastig vind om te ontspannen. Zelfs nu ik echt niks ‘moest’ dan enkel de ervaring tegemoet te gaan gaf mijn lichaam andere informatie dan dat ik in mijn hoofd had. Tijdens de ervaring drukte Susana mij op het hart dat het echt oké is om te voelen en los te laten.

Voor mij de twee grote thema’s waar ik op dit moment veel aandacht aan geef. Want wat voel ik echt, en dan niet wat mijn hoofd denkt dat ik voel. Aan het einde van de ervaring denk ik kort de echte ontspanning even gevoeld te hebben en durfde ik los te laten.

Na de behandeling neemt Susana uitgebreid de tijd om toe te lichten wat zij ervaren heeft, is er ruimte om over mijn ervaring te praten en heb ik waardevolle tips gekregen hoe nu verder.

Ik ben blij dat ik de cranio-sacrale behandeling heb mogen ervaren. Ik ben weer een stapje verder in het proces om beter naar mijn lichaam te leren luisteren.”

Wendy Peters:
“Allereerst dankjewel voor de bijzondere, opschonende en intense ervaring. Dat kan inderdaad alleen als je je veilig voelt en die veiligheid biedt jij. Mijn cranio ervaring in woorden gevat:

Ik kom al jaren bij Susana voor allerlei verschillende massages en behandelingen, maar nu voor het eerst voor een cranio sacraal behandeling. Wat een bijzondere en wonderlijke ervaring was dat. Susana legde rustig uit wat ze ging doen en wat er zou kunnen gebeuren. Mijn lichaam zou door deze behandeling een release kunnen geven van oud trauma, emoties, spanning etc. Nou, dat heeft mijn lichaam gedaan. Al vrij snel schokte mijn linkerarm af en toe, na een paar minuten deed mijn hoofd dat ook. Af en toe kwam er nog een gedachte “ doe ik dit nu zelf?” maar het was steeds duidelijker dat mijn lichaam het overnam. Ik voelde me veilig bij Susana en had ook echt de intentie om los te laten wat me niet meer diende. Mijn lichaam schokte steeds intenser; alsof ik elektrische schokken kreeg. Het was fysiek volledig pijnvrij, maar er kwam emotioneel een scala aan emoties voorbij. Van angst tot verdriet, van walging tot blijdschap. Ik heb kort intens gehuild en er kwamen allerlei kreetjes en geluiden uit mijn mond en ondertussen bleef mijn lichaam schokken. Tijdens dit hele proces voelde ik me veilig bij Susana. Na een tijdje begeleidde Susana mijn lichaam weer naar rust en het schokken stopte. Ik lag ontspannen op de tafel en voelde mijn huid tintelen. Na afloop voelde ik me diep ontspannen en alsof ik van binnen meer ruimte had (lastig om dit gevoel in woorden te vatten).
Als je toe bent aan opschoning en je kunt je overgeven aan je lichaam; kan ik deze behandeling bij Susana echt van harte aanbevelen.”

Vind je het lastig te bepalen welke van mijn behandelingen in jouw geval het beste werkt?

Dan kijken we samen naar jouw doel van de afspraak. En op basis daarvan maken we een keuze. Dat kan gewoon op dat moment, dat hoeft niet vooraf. Je ontvangt sowieso vooraf een intakeformulier. Maar, er zit altijd tijd tussen het invullen en de behandeling. En wat speelt op de dag van de behandeling, is voor mij belangrijker dan wat je vooraf hebt geboekt. Want uiteindelijk wil ik je helpen je beter te voelen en (totaal) in balans te brengen.

Wil je een behandeling ondergaan of heb je vragen? Neem gerust contact met mij.💜

×