Telefoon nummer

06 10173704

E-mail

info@inbalanstotaal.nl

Openings tijden

Alleen op afspraak

Bindweefselmassage heeft een sterke impact op het vegetatieve systeem en is een reflexzonetherapie. Een mechanische prikkel wordt aan de huid toegediend en stimuleert zenuwuiteinden gelegen in huid en bindweefsel. 

Bij deze massagetechniek worden de inwendige organen en/of orgaansystemen ( o.a. spieren, gewrichtskapsels en bloedvaten) beïnvloed. Er wordt gekeken of de oorzaak van de klacht(en) in verband staat met stoornissen in het functioneren van bepaalde organen, botten of spieren. Deze stoornissen uiten zich in verklevingen en spanningen in het onderhuidsbindweefsel, welke zichtbaar (intrekkingen in de huid) en voelbaar (verhoogde spanning en verminderde verschuifbaarheid) zijn. De locaties van deze verklevingen en spanningen, staan , via het zenuwstelsel, in verbinding met bepaalde organen, spieren en botten (bindweefselzones). Door massage van deze bindweefselzones wordt het hiermee corresponderende lichaamsdeel beïnvloed.

Bindweefselmassage geeft een prikkel aan het onderhuidse bindweefsel, waardoor via het centrale zenuwstelsel weer een directe impuls aan het orgaan met een meer of mindere storing gegeven wordt. Het orgaan wordt beïnvloed, er volgt een directe terugkoppeling naar de huidzone,waar vaak een directe invloed (spanningsvermindering) voelbaar is.

Bindweefselmassage wordt toegepast bij (hardnekkige) klachten als andere vormen van behandeling (sportmassage, fysiotherapie e.d.) niet het juiste resultaat bereikt hebben of niet toepasbaar zijn.

Over het algemeen zijn er meerdere behandelingen nodig om de doel te bereiken. Na enige behandelingen leert je lichaam de prikkels gunstig te interpreteren, waardoor de gewenste effecten sneller optreden. De behandelingen zullen daarom rustig beginnen en steeds verder worden uitgebouwd.

Elke behandeling met bindweefselmassage wordt begonnen met een visuele inspectie gevolgd door een segmentaal onderzoek, dat zittend (met ontbloot bovenlichaam) op de massagebank wordt uitgevoerd. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgeduwd en/of getild. Hieruit kan worden opgemaakt waar zich zones bevinden. Vervolgens wordt door middel van massagegrepen in of van het bindweefsel (er wordt zowel met oppervlakkige als diepe technieken gewerkt) de doorbloeding gestimuleerd en de verschillende structuren losgemaakt. Afvalstoffen worden losgemaakt en de balans in het bindweefsel wordt hersteld (hierom wordt bindweefselmassage ook voor cosmetische doeleinden toegepast). Tussentijds en na afloop zal het rugonderzoek worden herhaald om te controleren of het gewenste effect bereikt is.

Na de behandeling zal er altijd een reactie optreden. Als na de 3e behandeling nog geen reactie heeft plaatsgevonden heeft deze behandelwijze voor je geen zin. Dit gebeurt overigens maar zelden. Na elke behandeling moet er gelijk water gedronken worden en de dagen erna moet ook voldoende gedronken worden.

De bindweefselmassage is een intensieve massage die soms pijnlijk is en veel reacties kan oproepen. De huid kan op sommige plaatsen zeer gevoelig tot pijnlijk zijn. Het is de bedoeling dat door de behandeling de spanning van de huid afneemt en losser gaat aanvoelen. Er zijn gewenste en ongewenste gevoelsreacties. Het is dus belangrijk dat u tijdens de behandeling reageert als er een verandering in beleving optreedt. Er wordt, afhankelijk van de toegepaste techniek, gestreefd naar het door de cliënt ervaren van rek op het weefsel of van een licht of helder scherp, snijdend gevoel.

Ongewenst zijn onder meer een dof drukgevoel, gemengd gevoel van druk en snijden, strijkgevoel  en jeuk. Het komt zelden voor dat een behandeling onderbroken moeten worden omdat er tijdens de behandeling  al een sterke reactie optreedt.  Voorbeelden hiervan zijn: misselijkheid, sterk transpireren, overdreven roodheid van de huid, gaan ruiken naar aceton, hoofdpijn. Indien een ongewenste reacties niet “ontstoord” kan worden, zal de behandeling gestopt moeten worden.

De ene techniek kan mild aanvoelen, maar andere technieken kunnen een licht scherp of een snijdend gevoel geven. Na een behandeling kan er soms nog een na-reactie plaatsvinden. Hierbij kan op de behandelde huid een algemene roodheid ontstaan, waarbij op sommige plaatsen blauwe plekken kunnen verschijnen, maar deze moeten zeker binnen vierentwintig uur verdwenen zijn. Het lichaam zal zeker moeten wennen aan een bindweefselmassage en naar mate de klacht ernstiger is, zal de reactie op de massagebehandeling sterker zijn. Een behandeling met bindweefselmassage is niet  een eenmalige behandeling, maar er wordt  in overleg een behandelschema opgesteld.

Indicaties voor bindweefselmassage:

  • pijndemping, doorbloedingsverbetering, ontspanning
  • disfunctie van organen (bijv. constipatie- of menstruatieklachten)
  • restproblemen na een orgaanaandoening (bijv. na een maagzweer)
  • vertraagd herstel van weefselschade, klachten aan het lichaam die maar niet willen herstellen, ook niet met rust en therapie (bijv. sportblessures)
  • niet-klinische circulatiestoornissen veneus en arterieel (voorbeeld: symptomen als koude, gezwollen handen/voeten, krampen/vermoeidheid in armen of benen, tintelingen, krachtverlies, enz.)
  • posttraumatische restproblemen (Sudeckse dystrofie)
  • De Bindweefselmassage duurt 60 minuten.

Wil je meer informatie over deze behandeling? Neem dan gerust contact met mij op.

Lees ook: