Acupunctuur

Acupunctuur is een geneeswijze afkomstig uit het Oude China en is gebaseerd op de filosofie van het Taoïsme. Alles in de natuur probeert een evenwicht tussen twee energieën te vormen (het Yin en het Yang). Als er een verstoring van dit evenwicht ontstaat betekent dit (voor de levende mens) pijn en/of ziekte.

Iedereen weet nu wel dat acupunctuur met naalden werkt waarbij deze geplaatst worden op verschillende plaatsen in het lichaam. Het doel is om de Chi (levensenergie) weer in beweging te krijgen of te remmen en de verstoorde balans in het lichaam in evenwicht te brengen.

Chi is energie die vele processen aanstuurt. Deze energie zorgt in de natuur voor o.a. de plantengroei, het klimaat, de seizoenen en dag en nacht. In de mens zorgt het voor alle processen die hem tot een levend wezen maken: het kunnen zien en horen, denken en voelen, verteren van voedsel, de ademhaling ,het kloppen van het hart enzovoorts.

De Chinezen hebben al lang geleden ontdekt dat de energie die door het menselijk lichaam stroomt (Chi), een ingewikkeld stelsel van kanalen volgt en dat in 24 uur een complete circulatie van die energie plaatsvindt. Er zijn 12 hoofdkanalen of meridianen die elk weer in verbinding staan met een orgaan in ons lichaam en elke cel in ons lichaam van energie voorziet.

De behandeling van is er op gericht om de energieverstoring in het menselijk lichaam, die zich uit in lichamelijke of psychische klachten, weer in balans te krijgen. Dit wordt gedaan door het plaatsen van hele dunne naalden, die nauwelijks voelbaar zijn in het lichaam. Door het plaatsen van die naalden wordt energie (chi) gestimuleerd of geremd.

Na verloop van tijd neemt het lichaam dit herstel van de balans zelf over, waardoor behandelingen niet eindeloos noodzakelijk zijn. In feite zet acupunctuur aan het zelfhelend vermogen. De behandeling is effectief en weldadig.

Binnen mijn praktijk wordt  deze kennis toegepast alleen als een ondersteunende therapie in de vorm van acupressuur binnen een behandeling.