Hypnotherapie

Hypnose is afgeleid van het Griekse woord “hypnos”. Dit betekent “slaap”. Hoewel het uiterlijk op slaap lijkt, heeft EEG-onderzoek aangetoond dat slaap en hypnose sterk verschillend zijn.

Hypnose is het best te omschrijven als een andere bewustzijnstoestand. Maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is hypnose of trance helemaal geen opzienbarend verschijnsel. Bijna iedereen maakt in het dagelijkse leven hypnose-achtige toestanden mee. Je bent zo geconcentreerd bezig met iets dat je niet eens iemand hoort binnenkomen. Je rijdt met je auto langs een bekende route en ineens realiseer je je dat je de laatste vijf minuten niets hebt opgemerkt om je heen en dat je dus op ‘de automatische piloot’ hebt gereden. Dit zijn allemaal vormen van spontane hypnose. Het is een toestand van geconcentreerde aandacht waardoor men zich losmaakt van de uitwendige omgeving en opgaat in een innerlijke wereld. Deze toestand noemt men ook wel eens “trance”.

Bij de hypnotherapie de hypnose is een vorm van verhoogde concentratie die sterk naar binnen gericht is. Men blijft echter alert en bewust van hetgeen er in de omgeving gebeurt. De aandacht wordt sterk op de hypnotherapeut gericht waardoor er een goed contact tussen de persoon en de hypnotherapeut ontstaat. De hypnotherapeut, op zijn beurt, stemt zich volledig af op de persoon door middel van woordgebruik, zinsbouw, stembuigingen en spreektempo. Hierdoor ontstaat er een vertrouwensrelatie die noodzakelijk is voor het slagen van de hypnotherapie. Van de kant van de persoon zijn openheid en bereidheid erg belangrijk.

Een belangrijk voordeel van de hypnotische trance is dat het rationele denken tijdelijk naar de achtergrond wordt geschoven, waardoor diepere lagen van het onder-bewustzijn toegankelijk worden. Deze lagen bevatten een enorme rijkdom aan ervaringen en vermogens. Op deze manier kan is het mogelijk de persoon van allerlei ongemakken verhelpen, doen stoppen met roken, gewichtscontrole leren, een positief zelfbeeld geven, afrekenen met angsten, fobieën, pijn, e.d.

Tijdens een hypnotische trance vinden bepaalde veranderingen veel sneller plaats dan in het gewone dag-bewustzijn. Zo komt het dat hypnotherapie een snel werkende therapievorm genoemd wordt. Vele mensen gebruiken hypnotische technieken in hun dagelijks leven zonder dat ze zich daarvan bewust zijn, zoals suggesties, afleiding, ontspanning en visualisatie. Ook moeders gebruiken regelmatig de hypnotische suggestie bij hun kleine: “Kusje erop …. beter!”

Laat ik daarom de mystiek rond hypnose wegnemen:

  • Iemand kan nóóit tegen zijn wil in worden gehypnotiseerd.
  • Als bepaalde suggesties of instructies principieel voor de persoon in hypnose onaanvaardbaar zijn, dan komt hij/zij spontaan terug uit hypnose.
  • De persoon in hypnose blijft zich volledig bewust van wat er gezegd en gedaan wordt.

Waarmee kan ik je helpen?

  • Leren ontspannen,
  • Bewust worden van je lichaam,
  • Leren focussen om te kunnen ontspannen
  • Leren focussen om een relaxte leven te leiden
  • Leren loslaten om heerlijk te kunnen ontspannen
  • Leren leven in het nu.

jeffrey-stephens-certified-hypnotist-seal